Feedbackrapport – schrijfproces – eerste versie

Alle leerlingen en studenten die deelnamen aan de nationale peiling ontvingen feedback. De eerste vorm van feedback geeft leerlingen en studenten inzicht in hun schrijfproces. Het LIFT-projectteam ontwikkelde een feedbackrapport in samenwerking met stagiair Jochem Aben, toenmalig research masterstudent ‘Language and Communication’ aan de Universiteit Nijmegen en Tilburg.

Het feedbackrapport bestaat uit 2 delen:

1. Een uitvergroot schrijfproces ter illustratie. In dit document geven we een heldere toelichting bij de Inputlog-informatie die de leerlingen en studenten nodig hebben om hun eigen schrijfprocessen te begrijpen. We doen dit aan de hand van een uitvergroot schrijfproces van een gevorderde bachelorstudent. Dit document bevat ook per informatieblok een terugkoppeling naar de eigen processen in de vorm van een denkoefening of opdracht. Telkens de leerling of student een opdrachtenblok tegenkomt, is het de bedoeling dat hij zijn eigen schrijfprocessen bij de hand neemt.

2. De eigen schrijfprocessen. Het tweede deel van het feedbackrapport bevat informatie over elk van de 4 individuele schrijfprocessen. Het feedbackrapport bevat zowel cijfermateriaal als een visuele voorstelling van het schrijfproces (een Inputlog process graph).

Het feedbackrapport biedt de mogelijkheid om de eigen schrijfprocessen te vergelijken met die van klasgenoten en die van een vergevorderde student (het uitvergrote schrijfproces). Vergelijking stimuleert de reflectie op het eigen schrijfproces en geeft de schrijver inzicht in de verschillende aspecten van zijn eigen schrijfaanpak.

Om een goed beeld te krijgen van het feedbackrapport, kunt u een geanonimiseerd voorbeeld downloaden:
– Deel 1: Uitvergroot schrijfproces ter illustratie
– Deel 2: Individuele schrijfprocessen

Meer info? Aben, J., van den Broek, B., Vandermeulen, N., Van Steendam, E., Rijlaarsdam, G. (2017). Feedback op de schrijfaanpak: de ontwikkeling van een schrijfprocesgericht feedbackrapport voor vwo-leerlingen. Levende Talen Tijdschrift, 18 (4), 2-14.