Nationale peiling

Het LIFT project ontwikkelt een wetenschappelijk onderbouwde leermethode voor het schrijven van syntheseteksten. Het project bestaat uit drie deelprojecten. Het eerste deelproject is de nationale peiling.

13325543_815928258539777_6377483156347304865_n

In de periode april 2016 – maart 2017 namen zo’n 700 leerlingen en studenten uit de bovenbouw van het vwo en de eerste twee jaren van de academisch bachelor deel aan onze nationale peiling. Deze peiling is een eerste en cruciale stap binnen onderzoeksproject LIFT.

Deelnemers ruilden de lessen voor één dag in om vier syntheseteksten te schrijven. Wij verzamelden hierbij informatie over de kwaliteit van de teksten én over hoe deze teksten geschreven werden. Dit laatste deden we met behulp van het keystroke logging programma Inputlog.

Er namen 43 middelbare scholen en 3 bacheloropleidingen deel aan de nationale peiling.

Doel

Momenteel worden alle verzamelde data verwerkt en geanalyseerd. De uitkomsten van deze analyses zullen ons interessante inzichten geven in het schrijfgedrag en de schrijfvaardigheid van Nederlandse leerlingen en studenten.

We focussen daarbij op de ontwikkeling die de leerlingen doormaken in schrijfvaardigheid: schrijven leerlingen uit vwo 6 betere teksten dan leerlingen uit vwo 4? En zien we ook verschillen in hun schrijfaanpak?

De bevindingen vormen de basis voor de interventiestudies waarin we effecten van verschillende typen feedback en instructie testen.

Output: How and how well do Dutch secondary students write? A national baseline study on synthesis writing (Poster presented at the Sig Writing Conference, August 2018, Antwerp).

Een gedachte over “Nationale peiling

  1. Prachtig, dit initiatief. Het sluit geheel aan bij de zorg die we op onze school hebben en de aandacht en ruimte die we voor schrijfvaardigheid willen creëren, vanaf 2016-2017. Hoe kan onze school c.q. hoe kunnen onze leerlingen deelnemen aan dit project?
    Goede moed,
    Honoré Schelfhout, Valuascollege Venlo

Geef een reactie